Dreptaci vs. Stângaci – cine este mai inteligent?

Modul în care a fi dreptaci sau stângaci influențează atât lumea fizică și alegerile pe care le facem pentru noi înșine, cât și interacțiunile și felul în care ne raportăm unii la alții a fost îndelung analizat și studiat. Din aceste puncte de vedere, este totuși vorba mai mult de felul în care dreptacii se raportează la stângaci, dat fiind faptul că stângacii nu reprezintă mai mult de 10% din totalul populației.

Acest lucru are implicații sociale și practice relevante, întrucât stângacii sunt nevoiți să trăiască asemenea unei minorități într-o lume creată de și pentru dreptaci, lume în care dezechilibrelor referitoare la dextrie li se acordă o importanță mare.

Trăim într-o lume în care tendința către bias mental și preferință pentru dreapta este aproape universală.  Politicienii, de exemplu, au tendința de a-și folosi mâna nedominantă atunci când fac gesturi negative, precum și că părinții arată o predispoziție în a alege numele copiilor astfel încât acesta să fie tastat pe partea dreaptă a tastaturii.

Daniel Casasanto, psiholog la Universitatea din Chicago, este de părere că a fi stângaci sau dreptaci are într-adevăr o componentă genetică semnificativă, însă nu determinantă. În acest sens sunt ilustrative cazurile gemenilor identici: dacă un geamăn este stângaci, celălalt geamăn este stângaci doar în 70% dintre situații – ceea ce duce mai degrabă către o concluzie care indică o influență socioeducațională demnă de luat în seamă.

Limbajul și gândirea sunt alte două procese psihice aflate în strânsă legătură cu dextria și dimensiunea concretă a spațialității. De exemplu, noțiunile de pozitiv și negativ sunt reprezentate în mod concret prin direcțiile sus, respectiv jos – lucru remarcat și la nivel verbal și lingvistic prin metafore: pentru o stare pozitivă spunem că cineva „sare în sus de bucurie”, dar pentru o stare negativă spunem că „lucrurile au luat-o în jos”.

Se vorbește adesea despre „calea cea dreaptă”, „o decizie îndreptățită” sau „un om drept” pentru a descrie atribute pozitive, dar despre „a avea două picioare stângi” pentru a descrie mai degrabă inabilități.

În altă ordine de idei, a fi stângaci nu prezintă doar dezavantaje, ci aduce și o serie de beneficii, în mare măsură datorate caracteristicilor neurocerebrale. Gândirea creativă și divergentă este adesea asociată cu dominanța cerebrală a emisferei drepte, ceea ce îi favorizează din acest punct de vedere pe indivizii stângaci. De asemenea, se pare că și capacitățile sportive și atletice sunt influențate pozitiv.

Se pare că pășim în viață cu un creier „de-a gata”

Totodată, flexibilitatea mentală și adaptarea la situații noi au fost mult mai bune în cazul stângacilor, la fel stând lucrurile și în cazul abilităților matematice și de memorie, conform cercetărilor din domeniul neuroștiințelor.

În orice caz, dincolo de specificul conectivității rețelelor neuronale și a influențelor sociale, este evident și de la sine înțeles faptul că fiecare perosană posedă numeroase trăsături „asamblate” într-o ordine specifică și care dau astfel suma individualității sale, relevant trebuind să fie mai degrabă modul în care această unicitate determină interacțiunile și conturează, așa cum cercetătorul Daniel Casasanto a demonstrat, lumea înconjurătoare.

Right-Hand Bias Is Everywhere
Five advantages of being left-handed
5 ways being left-handed can positively affect your life  

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *