Dragostea din om sau om din dragoste?

Relații interpersonale, comunicare, empatie – coordonate a căror influență este covârșitoare în dezvoltarea armonioasă a naturii umane…

Cu sufletul îmbibat în nesiguranță, gravitând între strategii empirice eșuate, constat mult prea târziu naufragiul corabiei ce-mi stă la poalele atriului stâng, plină cu empatie. Din întunericul capriciilor mele ajung să mă întreb: oare în geamul celor pe lângă care am trecut astăzi e soare?

Relații interpersonale, comunicare, empatie – coordonate a căror influență este covârșitoare în dezvoltarea armonioasă a naturii umane…

În ceea ce vizează relațiile pe care le avem cu cei din jurul nostru, faptul că Aristotel definea omul prin sintagma „zoon politikon” nu reprezintă un aspect care poate fi trecut ușor cu vederea. Însă tocmai acest aspect ne demonstrează că relațiile interumane au un rol esențial în viața noastră.

Relațiile interpersonale contribuie „incognito” la ceea ce înseamnă evoluția fiecăruia dintre noi. Ele pot fi, de asemenea, sursa fericirii noastre. O fericire care nu se dăruiește dintr-o dată. Ea are la bază comunicarea și empatia, procese de durată care pun adesea la încercare capacitățile individului.

În căutarea sinelui pierdut

În fapt, calitatea relațiilor interpersonale este influențată semnificativ de cele două. Atât relațiile care au la bază comunicarea, dar sunt lipsite de empatie, cât și cele care au la bază empatia, dar în care nu există comunicare, starea de bine și fericirea nu pot fi valorizate la potențial maxim, existând totdeauna pe jumătate.

Relațiile interpersonale ne influențează viziunea despre lume și viață datorită faptului că acestea constituie prototipul atitudinilor pe care le avem față de propria persoană.

Ajungem astfel să avem o atitudine lipsită de empatie față de cei ce ne înconjoară întrucât în pupilele lor se oglindesc anumite „părticele” pe care le respingem la propria persoana. Când vine vorba de relații interpersonale, omul se dovedește a fi părtinitor în alegerile sale. Fapt care demonstrează că aceste „părticele” spun câte ceva despre necesitățile și exigențele noastre.

Alteori, se întâmplă să respingem oameni nu doar din lipsă de empatie, ci și în absența comunicării, lăsându-ne în acest mod păcăliți de aparență, deși modalități se ivesc la fiecare pas.

De ce sunt importante comunicarea și empatia?

Pentru că ele sunt unități cu care poți măsura dragostea din om.

De ce sunt importante relațiile interumane? Pentru că ele te fac om din dragoste: pentru viață, pentru a învăța ceva despre tine însuți.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *