Dezvoltarea umană: domeniile și factorii de influență ai procesului de maturizare

Ființele umane încep să parcurgă un proces al schimbării din momentul concepției, care continuă pe tot parcursul vieții. Astfel, domeniul dezvoltării umane se ocupă de studierea științifică a proceselor de schimbare și stabilitate, care apar în acest interval de timp.

Studierea dezvoltării umane

Oamenii care studiază domeniul dezvoltării umane, se numesc „specialiști în dezvoltare, ei studiază procesele schimbării și stabilității în toate sectoarele sau aspectele dezvoltării în toate etapele vieții”, afirmă Diane E. Papalia, Sally Wendkos Olds și Ruth Duskin Feldman.

Cele trei sectoare principale, studiate de specialiștii în dezvoltare, sunt: cel fizic, cel cognitiv și cel psihosocial.

Rolul replicilor pozitive în dezvoltarea armonioasă a copiilor

Diane E. Papalia, Sally Wendkos Olds și Ruth Duskin Feldman amintesc următoarele:

  • Din dezvoltarea fizică, fac parte: „creșterea organismului și al creierului, capacitățile senzoriale, abilitățile motorii, și sănătatea.
  • Dezvoltarea cognitivă este alcătuită din: „învățare, atenție, memorie, limbaj, gândire, raționare și creativitate.
  • Aspectele dezvoltării psihosociale sunt: „stările emoționale, personalitatea și relațiile sociale.

Este important de reținut că toate cele trei sectoare, chiar dacă sunt studiate separat, ele interacționează între ele. „Fiecare aspect al dezvoltării le influențează pe celelalte”, spun Diane E. Papalia, Sally Wendkos Olds și Ruth Duskin Feldman.

Influențe asupra dezvoltării

Chiar dacă, la nivel de cercetare, specialiștii in dezvoltare se concentrează pe procesele universale de dezvoltare, ei trebuie sa ia în considerare, totodată, diferențele individuale. „Ele sunt diferențe la nivel de caracteristici, influențe sau rezultate ale dezvoltării, afirmă Diane E. Papalia, Sally Wendkos Olds și Ruth Duskin Feldman, influențele provin din: ereditate, mediu și maturare.

  • Ereditatea se referă la „trăsăturile înnăscute sau la caracteristicile moștenite de la părinții biologici.
  • Mediul reprezintă „totalitatea influențelor neereditare, sau la cele care țin de experiența provenită din învățare.
  • Maturarea (maturizarea), se produce prin „desfășurarea unei succesiuni firești de schimbări fizice și comportamentale.

Tulburările de neurodezvoltare

Domeniului dezvoltării umane este de o importanță colosală, deoarece, prin studierea lui, aflăm cine suntem, de ce suntem și de ce ne comportăm într-un anumit fel, care este punctul de plecare al existenței noastre. Răspunsurile la aceste întrebări ne deschid o portiță în descoperirea propriei persoane.

„Principala sarcină din viața unui om este să se nască, să devină ceea ce îi permite potențialul!” Erich Fromm

* * *

Papalia, D., E., Olds, S., W., Feldman, R., D. (2010). Dezvoltarea umană. București: Editura Trei.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *