Despre asumare: revolta corpului în fața durerii emoționale

Un cuvânt atât de folosit, dar aproape de fiecare dată greșit. Alegem să folosim acest cuvânt doar când este vorba de alții, dar, când vine vorba de noi, uităm cu desăvârșire.

Nu aș fi abordat subiectul acesta dacă nu l-aș fi experimentat pe propria piele. Corpul nostru, în toată complexitatea lui, este cea mai minunată mașină de pe pământ, are răspunsuri la toate, cu o condiție: să fim atenți la el și să îl ascultăm.

Nu am folosit cuvântul asumare decât atunci când am constientizat că ceea ce mi-am asumat a avut un efect aproape instantaneu asupra stării mele, atât fizice cât și psihice.

Povestea pe scurt suna așa: am experimentat dureri groaznice la coloană, mersul mi-a fost afectat, iar vizitele la doctor s-au soldat ca de obicei cu pastile și radiografii. După două săptămâni, trebuia să iau o decizie: ori încerc să merg la muncă și forțez o operație, ori o iau mai ușor și renunț la job.

Vineri am luat decizia de a renunța, sâmbătă am anunțat patronul de decizia mea, iar până seara durerile aproape că au dispărut, pur și simplu.

Este și neasumarea tot o alegere

Am făcut un compromis din nevoia de a câștiga niște bani în plus și nu am ținut cont de mine și de valorile mele, până când corpul meu m-a obligat să îl ascult.

Este foarte important să îți asculți corpul și să găsești în el un aliat. Când punem în balanță părțile bune cu părțile rele, ne face să cădem în compasiune, iar atunci începem să negăm ceea ce credem cu adevărat.

În Revolta corpului, Alice Miller scrie despre ce a făcut Kafka după ce a scris „Scrisoare pentru tata”: neavând curajul să îi dea el scrisoarea tatălui, îi dă scrisoarea mamei lui, încercând să caute înțelegere din partea ei și să o dea tatălui său. Mama lui Kafka nu îi dă scrisoarea, ci o returnează cu „câteva cuvinte liniștitoare”. Franz Kafka a scris acea scrisoare la 36 de ani, iar la 40 de ani a murit răpus de tuberculoză.

Oare nu este posibil ca lipsa lui de curaj (asumare) să fi dus la revolta propriului corp împotriva durerii sale emoționale?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *