Desensibilizarea și recuperarea prin mișcările oculare

Desensibilizarea și recuperarea prin intermediul mișcărilor oculare (EMDR – eye movement desensitisation and reprocessing) este o metodă psihoterapeutică axată pe retrăirea și reamintirea unui eveniment, mai mult sau mai puțin traumatic, acordând atenție mișcărilor oculare a întregului corp.

Cum funcționează terapia prin EMDR?

Procesul de restabilire prin diferitele mutări efectuate în zona vizată sunt stimulate în ambele emisfere cerebrale, iar astfel suntem ajutați în a procesa cu exactitate evenimentul traumatic resimțit.  

Altfel spus, în momentul în care ne intersectăm cu o situație ce este copleșitoare și dificilă, trăim cu intensitate toate emoțiile și sentimentele declanșate. Cu toate acestea, din nevoia noastră de a ne apăra, nu vom procesa acel context în mod cert, de așa natură încât să îi putem acorda atenția necesară.

În realitate, îl vom refula, însă acesta va continuă să existe, fiind stocat la nivel corporal, motiv pentru care, spre exemplu, se pot manifesta atacurile de panică, care ne vor părea bruște și spontante. În fapt, ele reprezintă impulsiunile momentului pe care l-am trăit.

În acest sens, terapia de desensibilizare și recuperare prin mișcările oculare este specifică tulburării de stres post-traumatic și tuturor manifestărilor sale (coșmaruri, flashback-uri, dificultăți de odihnă și de somn, printre multe altele). Concret, aceasta poate fi utilizată atunci când vorbim despre abuzul fizic, sexual sau psihologic, despre o boală gravă, decesul unei persoane dragi, dificultăți în plan relațional și nu numai.

Avantaje ale tehnicii EMDR:

*ne conectează cu ceea ce s-a întamplat în mod prompt și, deși poate fi copleșitor la prima vedere;

*ne permite să prelucrăm întregul moment contribuie la menținerea echilibrului psihic și la integrarea etapei în sine;

*ne asigură control asupra situației și contribuie la a ne permite să ne activăm resursele și capacitățile de auto-îngrijire, în ciuda perioadei în care am reacționat specific răspunsului de a îngheța

*ne permite înlocuirea gândirii disfuncționale cu una echilibrată. 

Etape ale demersului terapeutic

1. anamneza clientului: identificarea istoricului medical și personal;

2. pregătirea clientului pentru întregul proces: explicarea delimitărilor conceptuale, ale elementelor de bază, iar în același timp, selectarea unei amintiri sau a unei imagini plăcute, ce va fi utilizată în momentele dificile de retrăire ale evenimentelor traumatice;

3. dezvoltarea acțiunii respective, ce are drept urmare apariția unor gânduri constructive, ducând la formarea și consolidarea echilibrului și stabilității în plan psihic, prin intermediul tehnicilor specifice, precum scanarea corporală (urmărirea reacțiilor organismului din momentul resimtirii unor stări interne copleșitoare, astfel încât să poată fi obținut autocontrol asupra senzațiilor apărute)

4. instalarea convingerilor pozitive: referindu-se la a introduce idei adecvate în cadrul amintirilor declanșate, iar prin intermediul mișcărilor oculare, ne vom putea concentra atât asupra a ceea ce ne amintim, cât și asupra noilor convingeri.

Așadar, putem spune că tehnica de desensibilizare și de recuperare prin intermediul mișcărilor oculare este avantajoasă pe termen lung, deoarece face posibilă conectarea persoanei în cauza cu propria conștiința de sine, cu resursele și capacitățile deținute în vederea auto-vindecării și auto-îngrijirii, prin integrarea și prelucrarea evenimentului traumatic anterior.

* * *

What is EMDR?
EMDR Therapy – Romania 
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *