Dependența și semnificația psihologică a acesteia

Dependența reprezintă un factor de risc ce este foarte prezent în viața de zi cu zi, în cazul multor persoane. În acest sens, anumite obieceiuri pe care ni le însușim, într-o manieră deplasată sau exagerată, pot avea un impact puternic asupra vieții sociale, asupra locului de muncă, asupra relației cu familia și mai ales asupra propriei persoane.

Din punct de vedere psihologic, am putea considera că necesitatea stringentă are drept cauză existența unei lipse a unui aspect, pe un anumit plan al vieții noastre. Altfel spus, prin intermediul obiectului ce stă la baza dependenței noastre, reușim să compensăm insuficiența pe care o deținem în raport cu altă categorie.

Spre exemplu, dependența de tutun poate reflecta lacuna ce este existentă în cadrul gestionării și integrării diferitelor emoții ce au fost declanșate în urma unor evenimente, precum furia sau stresul. Astfel, necesitatea de tutun acoperă această dificultate pe care o avem, dându-ne impresia că este o metodă de a ne calma și de a ne oferi relaxare.

Pe de altă parte, alcoolul poate compensa și poate acapara sentimentul de tristețe și de singurătate resimțit, odată cu interacțiunea directă cu anumite situații. Atât consumul de alcool, cât și cel de droguri, pot deveni un mecanism de apărare față de adevărul copleșitor, dat fiind faptul că odată cu efectuarea consumului, anxietatea este redusă, iar în acest fel, putem fi de părere că ne este mai ușor să facem față dificultăților, deoarece pare că acestea sunt mai ușor de suportat și de acceptat.

Te-ai întrebat vreodată ce ar crede Freud despre eternele conversații pe care le porți în minte?

În realitate, situațiile conflictuale de care încercăm să „fugim” continuă să existe, chiar dacă pe moment este redusă tensiunea emoțională. Ba chiar mai mult, acestea se amplifică de îndată ce trece timpul, având în vedere că acestea nu primesc răbdarea și înțelegerea necesară, iar organismul nostru dezvoltă toleranță tot mai mare față de substanța în cauză.

O soluție recomandată în cadrul dependenței este psihoterapia: odată ce este asumat faptul că există un anumit aspect asupra căruia ar fi bine să ne concentrăm atenția, va fi mai ușor să interacționăm cu gândurile noastre care, în mod eronat, ne îndeamnă să credem că prin intermediul anumitor substanțe vom reuși să ne dezicem de durerea emoțională și să ne regăsim seninătatea…

În aceeași ordine de idei, prin intermediul procesului de psihoterapie, abordarea sentimentelor noastre va deveni mai accesibilă, astfel încât să aflăm ce se ascunde în spatele nevoilor noastre neexprimate, iar totodată, cum le putem satisface într-un mod benefic pentru menținerea echilibrului psihic.

De reținut este și faptul că orice demers de acest fel, cu atât mai mult când vorbim de dependențe de anumite substanțe psihoactive, trebuie însoțit și de intervenție medicală adecvată – apelarea la tratamente sau servicii de dezintoxicare și reabilitare se realizează alături de demersurile psihoterapeutice, întrucât dependența ajunge să devină o dificultate deopotrivă psihică și somatică.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *