De ce să renunți la a trăi în trecut, pentru oportunitatea viitorului

Atunci când ne gândim la trecut, ne raportăm asupra trăirilor, stărilor interne și a emoțiilor resimțite, dar în special, la zona de confort pe care am avut-o în respectiva perioadă a vieții noastre. Acesta poate avea o serie de efecte atât asupra prezentului, cât și a viitorului nostru, iar dacă dorești să le descoperim și să le discutăm împreună, te invit să citești acest articol.

În esență, tendința de a ne întoarce în trecut are la baza sa următoarele cauze: 

  • frica de necunoscut, din nevoia de securizare emoțională; 
  • prin intermediul diferitelor sentimente de regret, declanșând dorința de a putea schimba ceva; 
  • autocondamnarea și pedepsirea propriei persoane în mod inconștient (spre exemplu, lipsa atenției din copilărie, din partea figurilor de atașament, ne poate face să gândim și să acționăm în consens cu faptul că nu am primit afecțiunea necesară, crezând că nu o merităm); 
  • faptul că nu putem rezona cu ceea ce se întâmplă în prezent, deși nu este un aspect permanent si definitoriu al vieții noastre. 

Toate aceste cauze au drept consecință apariția unor efecte disfuncționale în ceea ce privește sănătatea noastră emoțională. Atunci când trăim în trecut, ne îndepărtăm de tot ceea ce înseamnă prezent și viitor, fiindcă, prin intermediul atenției necondiționate acordate evenimentelor ce au fost cândva, nu ne bucurăm de ce avem în momentul actual și nu ne gândim la ce am putea realiza curând.

Apăsarea trecutului

Altfel spus, când deschidem ușa trecutului, nu acordăm nici propriei persoane, nici viitorului șansa de a evolua, deoarece trăim într-un plan imaginativ și repetitiv a ceea ce am întâlnit demult.

Menținerea în loc ne împiedică să descoperim persoane, locuri, acțiuni și chiar și pe sine, lucruri ce ne-ar putea plăcea și pe care ne-am putea axa în continuare spre beneficiul dezvoltării personale.  Astfel, de îndată ce ne permitem să fim deschiși și prezenți propriilor oportunități de care putem beneficia, putem ajunge într-un punct și într-un stadiu plăcut și satisfăcător pentru propria persoană, descoperind totalitatea resurselor de care dispunem.

În acest sens, tehnicile terapiei gestalt sunt potrivite, deoacere sunt orientate către a ne (re)conecta cu ceea ce se întâmplă acum. Astfel, putem să înțelegem și să luăm în considerare mai bine lucrurile, atunci când decidem și acționăm pentru viitorul nostru, înțelegând că întreaga lui desfășurare, atât cât este posibil, este în mâinile noastre.

Pe de altă parte, tehnicile de respirație, de mindfulness și meditația ne pot ajuta în a ne (re)conecta cu propria persoană și cu momentul în care ne aflăm. La fel, ne pot permite actualizarea și consolidarea resurselor de care dispunem în privința gestionării stresului cotidian și a diferitelor emoții generate de diferitele situații cu care ne confruntăm.

Așadar, putem spune că, pentru a începe să ne construim viitorul așa cum ne dorim noi, este nevoie, în primă instanță, să ne detașăm de și să ne împăcăm în același timp cu ceea ce s-a întâmplat cândva, fiindcă, în sine, prezentul și viitorul ne oferă mult mai multe avantaje și oportunități de a ne satisface dorințele și necesitățile.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *