De ce mint copiii?

„Există multe tipuri de minciună, așa cum există multe variații ale adevărului. Motivul pentru care oamenii mint poate varia de la dorința de a evita pedeapsa până la dorința de a-și proteja intimitatea.”

Minciuna, de la ascunderea adevărului și până la denaturarea lui, are același scop: inducerea în eroare în mod deliberat. Gravitatea minciunii este direct proporțională însă cu motivul, dar mai ales cu consecințele acesteia.

Copilul meu nu mă ascultă

Paul Ekman delimitează minciunile nevinovate, care pot fi acceptabile fără a produce prejudicii, de minciunile „serioase”.

Autorul a pus obiceiul de a spune minciuni în relație cu IQ-ul și astfel a concluzionat că, cu cât coeficientul de inteligență este mai mare, cu atât procentul copiilor care spun minciuni este mai mic (studiul însă a fost limitat doar la testele de tip academic).

O altă variabilă luată în calcul în studiul minciunii la copii a fost inadaptabilitatea. Încercând să răspundă la întrebarea dacă sentimentul de neadaptare încurajează minciuna sau invers – minciuna îi face pe copii să aibă dificultăți de adaptare – autorul a precizat că minciuna este mai degrabă o trăsătură de personalitate decât o cauză a inadaptării.

Dar factorul genetic are vreo legătură cu acest comportament? Se pare că studiile demonstrează că frații mint în egală măsură, deși acest fenomen poate fi explicat și de faptul că frații împărtășesc același mediu familial.

Ordinea nașterii și copilul mijlociu

Așadar, oare mediul, și mai exact grupul de prieteni, poate influența comportamentul copiilor în ceea ce privește minciuna? Cercetările arată că acei copii care mint au prieteni care mint.

Semnalul de alarmă nu trebuie neglijat atunci când minciuna devine repetitivă și frecventă.  Dar cel mai important este ca adultul să se concentreze pe dezvoltarea încrederii și pe înțelegerea motivului care a stat la baza minciunii decât pe prinderea mincinosului.

Ekman, P. (2011). De ce mint copiii? Cum pot încuraja părinții sinceritatea. București: Trei.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *