De ce este importantă educația sexuală?

În articolul anterior le-am întrebat pe Petronela Rotar, pe Camelia Ruxandar și pe Denisa Petcu, „Ce este și ce nu este educația sexuală”. Pentru astăzi, le-am întrebat pe cele trei specialiste de ce este importantă educația sexuală, iar răspunsul acestora nu s-a lăsat prea mult asteptat:

Petronela Rotar, scriitoare și psiholog

„Educația sexuală e importantă în primul rând pentru a putea preveni abuzul sexual și sarcinile nedorite, la vârste fragede. Nu e o noutate pentru nimeni că suntem în topul tragic european în ceea ce privește sarcinile mamelor minore. […] Toate acestea sunt informații absolut necesare. Dacă nu le vor primi din surse oficiale, copiii le vor căuta pe net sau la colegi fiindcă sunt curioși și își vor contamina prea devreme mintea cu pornografie și informații greșite, dăunătoare.”

Camelia Ruxandar, psiholog clinician cu formare în psihoterapie integrativă

„Nelson Mandela spunea «Educația este cea mai puternică armă care poate fi folosită pentru a schimba lumea». Educația  poate schimba oameni, comunități, națiuni întregi și viitorul umanității. Puterea cunoașterii poate ajuta omul să meargă pe un drum corect pentru sine fără a-i afecta pe cei din jurul său, să ia deciziile potrivite și să promoveze schimbarea de sine, în bine.

Educația susține evoluția pentru că la baza acesteia stă accesul la informație și procesul continuu de învățare, promovând astfel socializarea, exprimarea liberă, creând spațiul necesar dezvoltării naturale.

Copii ar fi bine să fie educați sau, poate e mai puțin scandalos termenul de «informați», cu privire la etapa de dezvoltare în care aceștia se află, ce înseamnă o relație, ce presupune comportamentul sexual, consimțământul, limitele pe propriul corp, riscurile la care se expun în cazul în care nu au grijă de sănătatea lor sexuală. Informarea adaptată capacității de procesare emoțională și cognitivă a copilului îl poate proteja pe acesta de viitoare abuzuri, traume și expunerea la informații brutale pentru care acesta nu era pregătit în vreun fel.”

Denisa Petcu, psihoterapeut

„Înțeleg îngrijorările unor părinți, însă sunt de părere că acestea vin din cauza neinformării și tendinței de a deveni supra-protectivi. În liceu învățam matematica, integrale etc., nu le folosim zilnic în viața de zi cu zi, însă asta nu înseamnă că nu este important să le știm. Același lucru se întâmplă și cu educația sexuală. […] Cunosc adolescenți ce au avut parte de educație sexuală din partea părinților, iar acest lucru nu i-a încurajat să își înceapă viața sexuală mai devreme, ci din contră.”

În final, lipsa educației emoționale a părinților și a bunicilor noștri a dus la această stare de nesiguranță, de a accepta o nouă educație. Poate că educația comunist-conservatoare la noi și-a lăsat o amprentă destul de vizibilă, iar rezistența la schimbare și frica de nou (și de străini) sunt încă bine înrădăcinate în genele noastre. Cred însă că este important să explicăm și să promovăm, prin vocile specialiștilor, astfel de inițiative benefice pentru o societate lipsită de educație sanitară și sexuală, în special în mediul rural. Poate că este timpul să nu ne mai „handicapăm” emoțional si sexual copiii, implicit nici societatea zilei de mâine.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *