Cum să vorbești pe limba partenerului tău

Cele 5 limbaje ale iubirii de Gary Chapman

Printre nenumăratele ghiduri complicate despre menținerea unor relații sănătoase din punct de vedere afectiv, Gary Chapman oferă o hartă simplă și practică, cu ajutorul căreia cititorii pot ajunge mult mai ușor la inima partenerului.

Autorul este de părere că, adesea, nu lipsa iubirii este cauza rupturii în relațiile amoroase, ci incapacitatea partenerilor de a vorbi un limbaj comun. Astfel, pentru a ne comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea. Odată ce am învățaț să vorbim pe limba celuilalt, ne va fi mult mai ușor să ne menținem „rezervoarele afective” pline, așa cum le spune Chapman.

G. Chapman sintetizează cu ajutorul poveștilor de viață adunate de-a lungul experienței sale de consilier matrimonial, cele cinci mari limbaje ale iubirii prin care ne exprimăm dragostea față de cei dragi:

1. Declarațiile

Cuvintele prin care apreciem eforturile pe care le face partenerul nostru, complimentele și destăinuirile au alt răsunet afectiv în inima celuilalt, spre deosebire de critica constantă. De asemenea, încurajările oferite partenerului îi arată că ai încredere în capacitățile lui și că îl apreciezi pentru schimbările pe care dorește să le implementeze. Autorul încurajează cuplurile să realizeze liste cu lucrurile pe care le apreciază unul la celălalt și cu aspectele pozitive ale relației.

Chapman subliniază că modul în care ne exprimăm dorințele în relație este foarte important:

În dragoste cerem lucruri, nu poruncim. Când îi poruncești ceva partenerului, tu devii părintele, iar celălalt copilul. În căsnicie suntem însă egali. (…) Exprimarea unei rugăminți îi lasă celuilalt posibilitatea alegerii. Iubirea este întotdeauna consecința alegerii.

2. Timpul în doi

Petrecerea timpului împreună cu partenerul implică mai mult decât a sta unul lângă celălalt pe canapea. Timpul în doi se referă la a fi total prezent în momentul interacțiunii:

Activitatea pe care o facem împreună e mai puțin importantă. Din punct de vedere afectiv, este important numai ca, în intervalul respectiv să ne concentrăm unul asupra celuilalt.

Acest lucru se poate realiza chiar și atunci când ne ascultăm partenerul vorbind despre emoțiile, aspirațiile și planurile lui.În plus, activitățile desfășurate împreună oferă cuplului o colecție de amintiri prețioase pentru anii ce urmează. Pentru unele persoane, a petrece timp alături de cel drag este cel mai bun mod de a-și manifesta iubirea.

Atașamentul și relația de cuplu: când dragostea este nesigură…

3. Darurile reprezintă o dovadă concretă a iubirii, prin care partenerul își arată aprecierea. Chapman argumentează că acesta este cel mai ușor limbaj pe care îl putem învăța, mai ales că există opțiuni nelimitate de a ne dovedi iubirea, atât din punct de vedere al imaginației, cât și al bugetului. Uneori, cea mai mare dovadă concretă de iubire este să ne dăruim pe noi înșine: „În momentele grele, prezența fizică este cel mai important dar pe care i-l poți face partenerului, dacă limbajul lui primar de iubire constă în daruri.”

4. Serviciile

Lucrurile mărunte ce țin de viața de zi cu zi, pe care partenerul le face, pot însemna dovezi incontestabile de iubire pentru unele persoane. Spălatul mașinii, aranjarea mesei, plătirea facturilor sau ducerea copiilor la școală în locul partenerului par lucruri banale care, la prima vedere, nu ar trebui să intervină în ecuația iubirii, dar care au o importanță la fel de mare precum celelalte dovezi de dragoste.

5. Contactul fizic

Pentru cineva care vorbește acest limbaj al iubirii, dovezile de iubire pornesc de la o simplă îmbrățișare sau o strângere de mână, la contactul sexual, și ajung până la explorarea senzualității în doi și până la contactul fizic de care celălalt are nevoie atunci când se află în situații dificile de viață.

Cuplul în psihogenealogie

Pentru a identifica propriul limbaj primar de iubire, poți răspunde la următoarele întrebări:

Cum îmi exprim în general iubirea față de partener? Acesta poate fi chiar modul în care vrei ca partenerul tău să își exprime dragostea.

Ce l-am rugat cel mai des pe partenerul meu să facă? Acesta poate fi exact lucrul pe care vrei să-l facă pentru a simți că te iubește.

Odată ce partenerii de cuplu au stabilit care este limbajul lor de iubire, nu le rămâne decât să îl vorbească fluent…și asumat. Așa cum spune Chapman, satisfacerea nevoii de iubire a partenerei sale este o alegere conștientă pe care o face în fiecare zi.

Chapman, G. (2019). Cele cinci limbaje ale iubirii. Ed a VI-a. București: Curtea Veche Publishing.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *