Cum să trăim autentic?

A trăi autentic se referă la a lua deciziile în raport cu ceea ce ne dorim noi, în adevăratul sens al cuvântului. Înseamnă să alegem lucrurile de așa natură încât să fim avantajați, încât să ne asigurăm condițiile optime de desfășurare a activităților din viața de zi cu zi.

Dar ce se întâmplă atunci când aceste aspecte sunt perturbate? Cum ne regăsim puterea și resursele necesare pentru a ne croi propriul drum, în acord cu necesitățile noastre?

Așa cum spunea Carl Gustav Jung, „nimic nu are o influență mai puternică din punct de vedere psihologic asupra mediului lor și, în special, asupra copiilor, decât viața netrăită a părinților”. Altfel spus, atunci când suntem condiționați și ni se impun anumite influențe (în special familiale), ajungem să nu mai trăim ceea ce vrem cu adevărat, ci ceea ce figura de atașament și-ar dori să experimentăm.

Rănile pe care părinții le au din propria copilărie pot avea o mare influență asupra prezentului nostru. Dacă nu au reușit să ducă până la bun final ceea ce și-ar fi dorit, sunt foarte mari șanse ca, în mod inconștient, să proiecteze aceste aspecte asupra noastră.

Proiecțiile pot fi preluate de către noi, în condițiile în care nu vrem să îi dezamăgim – mai ales atunci când nu avem încredere în forțele și abilitățile noastre și, în același timp, preluăm povara acestora pentru a ne putea simți integrați și acceptați, evitând astfel o eventuală respingere.

De ce să nu ne sacrificăm autenticitatea în avantajul proiecțiilor

Presiunea și sentimentele generate pot fi copleșitoare, însă ce putem face pentru a ne menține autentici? Este recomandat să ne axăm pe planurile pe care noi ne-am dori să le îndeplinim, pe capacitățile noastre. Conștientizând aceste părți oportune pe care le deținem, ne putem orienta în sensul vocațional la care aspirăm. Pe măsură ce ne concentrăm în această direcție, ne vom forma acel echilibru psihic, simțindu-ne împliniți în raport cu deciziile pe care le-am efectuat.

Pe de altă parte, este relevant să ne expunem aceste idei într-un mod asertiv, de așa natură încât să fim sinceri atât față de persoanele din jurul nostru, cât și față de noi înșine. Chiar dacă ceea ce transmitem ar putea fi dureros și copleșitor, având în vedere așteptările care se ridică asupra noastră, este mai bine să mergem pe drumul conștientizării și al adevărului personal.

Așadar, putem spune că autenticitatea este relevantă pentru menținerea unui echilibru psihic și constă în a alege propriul drum și satisfacerea dorințelor personale, mai presus de nevoia de a atinge aspirațiile părinților, care, din păcate, nu au putut fi îndeplinite. În aceeași ordine de idei, psihoterapia cognitiv-comportamentală și cea integrativă vin în ajutorul nostru, încât să învățăm cum să comunicăm asertiv ceea ce gândim, cum să ne exprimăm și cum să ne gestionăm emoțiile și stările interne.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *