Cum procesăm emoțiile

Creierul uman este fascinant. E un organ foarte complex, pregătit pentru toate provocările prin care trec oamenii. Se dezvoltă pe parcurs în funcție de perioada din viață în care se află individul.

Mai mult decât atât, el are anumite părți pregătite să funcționeze în evenimentele prin care trecem. Creierul emoțional, o formațiune deumită științific amigdala, are rol în procesarea emoțiilor de când ne naștem. Creierul deștept, adică partea de neocortex, responsabilă de procese cognitive calculate, raționale, este în dezvoltare înclusiv în prima parte a maturității.

De aici se pot extrage câteva concluzii simple.

Copiii, începând de la naștere, trăiesc și procesează evenimentele folosindu-și acea parte a creierului. Ei nu pot avea explicații raționale pentru ce se întâmplă în jurul lor decât după primii ani, până atunci traducând totul în stări simțite în corp ca reacții emoționale. De aceea, trăirea emoțiilor are și componentă corporală, la fel de importantă ca celelalte experiențe afective.

Medicina sentimentelor

În cazul în care copilul crește într-un mediu stabil și sigur emoțional, în care cel puțin un adult este prezent constant și se ocupă de a liniști stările puternice ale celui mic și de a-i numi și normaliza reacțiile, mintea se dezvoltă normal și sănătos.

Copilul dezvoltă strategii de liniștire și integrare a emoțiilor – învață că sunt părți normale din viață și că pot fi gestionate cele intense. Pe parcursul creșterii, copilul învață, tot alături de adulți, cu ajutorul neocortextului în continuă dezvoltare, să integreze stările afective în decizii, în activități școlare și în timpul liber.

Atunci când un copil nu primește suficientă liniștire și conținere din partea unui adult, emoțiile sale nu reușesc să fie integrate pe termen lung. Poate apărea o fugă de trăire a emoțiilor, o evitare a conectării cu ceilalți din punct de vedere afectiv. Procesele de gândire raționale, mature nu acceptă importanța și veridicitatea acestor trăiri.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să facem lucrurile perfecte ca părinți sau că dificultățile din copilărie nu pot fi recuperate în următorii ani de viață. Informațiile de acest gen explică și conturează importanța experențierii emoționale și a grijei față de partea afectivă din noi.

Tu cum ai avut astăzi grijă de emoțiile tale și ale celorlalți?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *