Cum ne influențează gândurile?

Omul este un centru de gândire, deci produce gânduri – pe care le folosește în activitatea zilnică. El nu poate da formă unui lucru fără că acel lucru să existe întâi ca gând, spunea Wallace D. Wattles.

Cu toții avem parte de experiențe frumoase sau neplăcute pe care, de cele mai multe ori, le obținem datorită – sau din cauza – modului în care gândim anumite situații. Cum așa? Pentru că, rămânând suficient de mult timp sub influența unor gânduri, ele ajung să facă parte din realitatea noastră, devin adevărul nostru absolut!

Nici măcar nu ne putem imagina câtă putere are asupra noastră un singur gând! Este de ajuns să stăm focusați timp de câteva minute asupra unei situații, chiar și ipotetice, și, în scurt timp, constatăm cum gândurile noastre se răsfrâng asupra realității. Ne-am întrebat vreodată cine este „vinovatul”? Subconștientul nostru este responsabil de modul în care gândim, el acceptă acest lucru prin simplul fapt că am luat decizia de a da putere acelui gând.

Suntem făuritori de gânduri? Da, noi făurim gânduri, iar gândurile noastre generează  emoții. Dacă emoția provocată de un gând nu ne place, o soluție ar fi să încercăm să lăsăm deoparte acel gând care ne provoacă durere și să ne concentrăm atenția pe unul mai bun, care poate schimba și emoția pe care o simțim.

Citește și: Distorsiunile cognitive

Trăim într-o lume în care suntem atât de obișnuiți să ne lăsăm în voia unei gândiri negative, să hrănim constant gândurile care ne fac rău astfel încât acestea ajung să aibă un impact puternic asupra convingerilor noastre. Ne agățăm de atâta durere încât credem că nu mai avem nicio cale de a scăpa din această problemă. Realitatea nu este chiar așa, cât timp avem posibilitatea de a alege ce gânduri să ne străbat mintea. Puterea este chiar la noi, decizia este personală.

În viața fiecăruia dintre noi există momente când ne spunem că „nu suntem suficient de buni” sau că „nu merităm să ni se întâmple lucruri frumoase”. Există oare undeva o entitate superioară care să stabilească câte lucruri frumoase ni se pot întâmpla? Poate cineva să spună dacă suntem sau nu „suficient de buni”? Există  undeva standarde pe care trebuie să le îndeplinim? Dacă astfel de gânduri sunt înrădăcinate adânc în mintea noastră, numai conștientizând pericolele la care ne expunem gândind negativ și doar cu propria voință le putem schimba.

Nu ne place să avem o stare de disconfort și de aceea tindem să fugim de acele emoții, resentimente, autocritici (uneori excesive), vinovăție sau chiar de teama care provoacă această stare, dar nu este deloc ușor. Pentru a depăși situația neplăcută, în primul rând ar fi mai bine să acceptăm că ne confruntăm starea respectivă, să o cunoaștem și să ne „împrietenim” cu ea – și abia apoi vom putea găsi soluții (atunci când gândurile noastre negative nu ne vor mai copleși).

Legătura dintre corp și emoții este doar reflexia propriilor noastre gânduri. „Orice boală se naște din incapacitatea de a ierta pe cineva (pe alții sau pe sine)” , spunea Louise Hay.

Pare de necrezut, însă corpul nostru vorbește cu noi. Fiecare gând care ne trece prin minte îl poate ataca sau îl poate întări. Depinde doar de noi ce variantă alegem…

Neacceptarea propriei persoane poate conduce la apariția acneei, existența geloziei sau a resentimentelor poate avea ca efect distrugerea dinților, vinovăția poate da naștere unor dureri, teama și tensiunile asociate pot conduce la căderea părului, ulcer sau chiar dureri ale picioarelor, gândurile toxice pot genera dezamăgiri, decepții, nemulțumire de sine și pot îmbolnăvi ficatul.

În ultima perioadă se discută tot mai mult despre psihosomatică, despre legăturile dintre afecțiunile fizice și modelul de gândire pe care îl abordăm în viața de zi cu zi. Cercetătorii în domeniul psihosomaticii sunt de părere că dezechilibrele emoționale pe care le resimțim la nivel psihic, neluate în seamă, se transformă în timp în afecțiuni fizice.

De ce am vrea să alegem gânduri negative în detrimentul celor pozitive? Dacă ne iubim, de ce am vrea să ne autopedepsim? Este ca și cum am ști că un anumit fel de mâncare ne face rău, dar insistăm să-l consumăm! Putem face acest lucru de câteva ori, dar de îndată ce conștientizăm, încercăm să stăm cât mai departe de ceea ce ne face rău.

Încercați să uitați de ură, adresați-vă frumos eului propriu, dar și celorlalți și veți fi mai fericiți. Nu este imposibil, cuvintele noastre reprezintă doar gânduri rostite. Orice gând bun ne ajută să ne păstrăm echilibrul, ne întărește psihic și fizic, ne ajută să transmitem și altora energii pozitive și să fim mulțumiți de viața pe care o ducem!

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *