Criticul din mintea ta

Cunoscute publicului larg  drept categoriile Satir, acuzatorul, analiticul, indecisul, sincerul și împăciuitorul sunt un mod revelator de a ne observa dialogul interior. Atunci când ne aflăm în minte, ele ne pot aduce perspective diferite și claritate asupra problemelor.

Te invit să te lași vocea interioară, iar dacă se întâmplă să primești vreo conștientizare, o poți scrie, o poți asculta: important este ce îți transmite, fără să judeci, fără să critici.

Acuzatorul „caută, de obicei, o altă persoană asupra căreia să arunce responsabilitatea pentru lucrurile care nu merg bine. El își proiectează sentimentele și gândurile către alți oameni.”*

Pentru a fi mai explicită, iată un exemplu atunci când ai putea juca rolul de acuzator: „M-am săturat să aud tot circul pe care copilul meu îl face. Deși știe care sunt regulile, nu mă ascultă niciodată, eu sunt părintele și, dacă o ține tot așa, o va încurca rău cu mine.”

În dialogul interior, mai exact atunci când ești doar tu cu rațiunea și cu inima ta, imaginează-ți că în fața ta te ai pe tine, cel oglindit în toți acei oameni asupra cărora proiectezi o vină sau o acuzație.

Conștient și inconștient la personalitatea introvertită

Acești oameni, în sens metaforic, pot reprezenta atât frustrarea propiilor așteptări și nevoi neîmplinite, cât și acele gânduri, emoții și sentimente proiectate către „căruța” altcuiva sau chiar în a ta.

Pur și simplu observă aceste persoane și / sau voci și notează care sunt regulile tale și cum anume ți le-ai încălcat sau ți-au fost încălcate. După ce le notezi, în funcție de contextul în care te afli, încearcă să identifici ce anume și cum respingi la tine ori în ce măsură te iubești sau nu te iubești.

De asemenea, dacă ar fi să privești și mai departe, caută să descoperi ce beneficii secundare ai și ce pierzi de pe urma acuzatorului interior, la ce îți este teamă să renunți, cum te autolimitează acuzatorul interior.

Alte întrebări ar putea fi: ce anume consideri că îți îndreptățește modul de a simți și ce anume contrazice modul de a simți?

Nu de puține ori mi-a fost greu să mă observ în oglinda  a ceea ce anumiți oameni mi-au așezat în față. După lupte „seculare”, am înțeles că puterea mea de a-mi lumina propiul întuneric depinde de oamenii-oglindă din viața mea și că cel mai înțelept ar fi să stai, conștient și prezent, între  stimul (ce anume te provoacă să te acuzi sau să acuzi pe altcineva) și răspuns (reacțiile tale, cuvintele și comportamentul pe care le întorci ca rezultat etc.).

Consider că e foarte important să urmărim nu doar efectul a ceea ce ni se întâmplă, ci și să descoperim cauza profundă, și nu de suprafață. De cele mai multe ori, printr-o introspecție mai profundă, ceea ce acuzăm la alții, acuzăm și la noi, ba chiar vedem cum universul ne întoarce acceași monedă și ne dă aceleași lecții.

*Manualul de utilizare a creierului, L. Michael Hall, Bob G. Boden Hamer

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *