Copilul interior și lecția iubirii de sine

Premisa de la care pornește Gáspár György în cartea sa, Copilul invizibil, este aceea că omul nu se poate regăsi, cunoaște și nici iubi pe sine decât dacă se oglindește în persoana celuilalt. Cu alte cuvinte, numai fiind în relație cu celălalt – cu accent pe cuvântul relație, deoarece oglindirea nu se realizează oricum, ci printr-o condiție unică: aceea de a fi prezent, conștient pentru celălalt. Iar această prezență conștientă implică atenția și iubirea de sine.

Teoria, aparent simplă, Gáspár György o transpune în sfera relațiilor familiale. Ceea ce problematizează el în volumul său este felul în care se construiesc, se alcătuiesc și devin legăturile dintre părinți și copii pe parcursul etapelor întregii vieți.

O idee esențială e aceea că suntem în primul și în primul rând părinții copilului nostru interior – rolul de părinte din familie reprezentând reflectarea a ceea eram când eram copii.

Acest copil, cu rănile sau bucuriile pe care le-a trăit, se transformă pe parcursul vieții noastre într-un copil invizibil pe care îl vom purta în noi întotdeauna și față de care suntem datori să-i purtăm de grijă, întrucât acest copil ne-a determinat să devenim adultul care suntem.

Drumul către sinele copiilor noștri

Cel mai important lucru este să nu încercăm să ne punem amprenta în mod forțat asupra devenirii copiilor noștri. Astfel, în relația părinți-copii, cel mai important element este libertatea:

„Atunci când acceptăm deschis și fără judecată critică persoana cu care interacționăm (copilul), acesta primește cel mai mare dar din partea noastră: libertatea de a trăi conform sinelui său.” (p. 46)

Startul călătoriei noastre în viață este dat odată cu formarea atașamentului, până la vârsta de 2 ani. În funcție de propriul stil de atașament, părintele va pune bazele sistemului emoțional al copilului său. Astfel, părintele evitant va da naștere viitorului adult cu teamă de respingere, părintele anxios va da naștere viitorului adult cu teamă de abandon, părintele cu atașament sănătos va da naștere viitorului adult disponibil emoțional. În aceeași idee, până la vârsta de 24 de ani, părintele va pune sau nu bazele emoționale sănătoase ale copilului său, ale adultului în devenire.

Una dintre cele mai frumoase idei ale cărții se referă la formarea atașamentului cu ajutorul lecturii.

După ce enumeră beneficiile indubitabile ale lecturii, atât pe plan emoțional, cât și intelectual, Gáspár György subliniază felul în care lectura își pune amprenta asupra emoțiilor copilului atunci când i se citește o poveste. Înainte de și pentru a îndrăgi lectura, copilul îndrăgește vocea mamei care îi citește: „în primele săptămâni de viață, atunci când adulții îi citesc bebelușului, acesta recunoaște vocea părinților și astfel i se transmite convingerea că lumea este un mediu sigur” (p.169).

Basmele și rolul lor în dezvoltarea emoțională a copilului

Copilul care se simte în siguranță în brațele adultului ce îi citește o poveste va păși în viață cu încrederea că orice problemă cu care se confruntă se derulează asemenea unei narațiuni a cărei logică îl conduce mereu pe eroul său către o soluție. Acest copil va avea întotdeauna intuiția lecției pe care o are de învățat și pe care o va accepta cu sufletul pregătit.

Ascultând activ, copilul va învăța să asambleze singur piesele poveștii propriei vieți: „A trăi ceea ce simțim înseamnă a trece prin filtrul personal ideile cărții și a căuta în propria istorie de viață situații similare, oferindu-ne astfel șansa de a procesa eventualele experiențe ignorate și de a găsi locul acestora în lumea noastră lăuntrică” (p. 177).

Cartea lui Gáspár György ne învață, așadar, să privim mai întâi atent înăuntrul nostru și să-i iubim pe cei de lângă noi în măsura în care ne iubim pe noi înșine. Drumul spre cunoașterea celuilalt ne este deschis atâta timp cât păstrăm deschis drumul spre propria cunoaștere și prețuire de sine.

György, G. (2016). Copilul invizibil. București: Curtea Veche.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *