Autosabotajul – între vinovăție și lipsa încrederii în propriile forțe

Autosabotajul este modalitatea prin care reușim să ne îndepărtăm de atingerea scopurilor și a dorințelor noastre prin noi înșine…

Chiar dacă acest procedeu se bazează pe nevoia de stabilitate în activitățile de zi cu zi, cât și percepția asupra propriei persoane, în fapt, „autosabotorul” se dovedește a fi un prieten fals zidit în inconștientul nostru.

Teama de nereușită sau de a fi judecat de cei din jur pot fi considerate cauze ale autosabotajului. Din pricina părerilor împărțite ale oamenilor, chiar și în situațiile în care avem parte de reușite putem apela la autosabotaj.

Autosabotajul cuprinde o serie de metode, de la amânarea lucrurilor însemnate, întârziat, îmbrățișarea comportamentelor de tipul „nu pot”,  „nu sunt în stare”, „nu voi face față” – până la adoptarea unor atitudini care ne pot îndepărta cu timpul de cei din jurul nostru.

Din lipsa încrederii în propriile forțe, autosabotajul pune bazele sentimentului de vinovăție, sentiment care nu va face altceva decât să contribuie la formarea stimei de sine negative. Stima de sine negativă este astfel menținută prin autosabotaj.

Cât de greu este, de fapt, să ne schimbăm?

Altfel spus, în momentul în care percepția asupra sinelui nu este una tocmai favorabilă, izbutind să ajungem cel dintâi dușman al nostru, autosabotajul susține atât această percepție, cât și acest tip de comportament.

Autosabotajul va conduce spre incertitudine și va spori anxietățile.

Ne-am putea „vindeca” de autosabotaj dacă am gestiona corect autocritica, nu am ezita când vine vorba de a acționa folosind acel timp cu scopul de a ne autodistruge, dar mai cu seamă dacă am accepta că eroarea este o veritabilă sursă de cunoaștere prin care ne putem dezvolta în plan personal; desigur, asta doar dacă ne concentrăm atenția asupra învățăturilor acumulate, ci nu asupra trăirilor negative de care tindem să ne lăsăm dominați.

 Așadar, voi încheia acest articol cu un citat aparținând lui Ben Renshaw, care spune cam așa: „pentru a pune capăt autosabotajului trebuie să fii dispus să-ți schimbi ideile despre tine însuți și să vezi că meriți fericirea și succesul.”  Cu alte cuvinte, succesul e o stare de spirit…

Chiar dacă este un proces lung și complicat, cu siguranță nu este imposibil.  : )

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *