Anxietatea și reflectarea excesivă

Anxietatea este o stare emoțională caracterizată de sentimente de neliniște, agitație, îngrijorare și disconfort.

Din punct de vedere al provenienței tulburărilor anxioase, specialiștii au identificat câteva elemente prin intermediul cărora ne poziționăm singuri în ipostaza de a deveni anxioși, unul dintre acestea fiind tendința de a reflecta excesiv.

Reflectarea excesivă este acel comportament când, practic, gândim foarte mult: fie despre ceva ce s-a întâmplat, fie despre ceea ce s-ar putea întâmpla – iar ambele forme presupun un consum foarte mare de energie.

Atunci când derulăm în mod constant în mintea noastră un eveniment care a trecut ne împiedicăm de la a fi productivi în prezent. Ne consumăm toată energia pentru a vedea cum am fi putut face atunci, în loc să ne imaginăm ce-am putea face acum și în viitorul apropiat.

De ce să ne blocăm în postura de a contempla lucrurile pe care le-am fi putut face acum 3 luni, când putem adopta o atitudine proactivă, punând la punct planuri pentru următoarele 3 luni?

Ce e important să înțelegem este că, indiferent de cât de mult ne-am gândi, situația respectivă a trecut și nimic din ce facem nu poate schimba modul de desfășurare. Ce putem face este să extragem lecțiile pe care le-am obținut din acel moment și să le folosim pe mai departe: să transformăm negativul în pozitiv.

Citește și: Atacurile de panică

La fel de important este și să înțelegem faptul că a ne gândi la viitor și a face planuri nu este același lucru cu a fi anxioși în legătură cu acestea. Atunci când reflectăm în mod excesiv și disfuncțional asupra lucrurilor ce s-ar putea întâmpla, adesea totul se rezumă la un final dezastruos; ne inducem singuri ideea că, indiferent de ce am face, totul va fi un eșec.

În acel moment, tot potențialul nostru ajunge la un nivel foarte scăzut: ne resemnăm cu ideea că nu vom reuși, astfel că automat nici nu ne mai dăm la fel de mult interesul, iar șansele de a avea un eșec cresc: ne autoprogramăm și sabotăm.

În schimb, atunci când ne gândim, într-un mod realist, că sunt șanse și ca totul să decurgă bine, potențialul nostru este la un nivel înalt, devenim implicați și prezenți în ceea ce facem.

Așadar, dacă tot plecăm din trecutul nostru și ajungem în prezent, de ce să nu putem face ceea ce este mai bine pentru noi, pentru a avea un viitor conform așteptărilor noastre și pentru a ne atinge potențialul de care dispunem?

Boyes, A. (2017). Cum să scapi de anxietate. București: Introspectiv.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *