Agresivitatea ca mecanism de apărare disfuncțional

Agresivitatea este o reacție comportamentală manifestată în consens cu anumiți factori situaționali și contextuali. Aceasta se poate evidenția prin intermediul furiei, ducând la dificultăți de concentrare, de organizare și la reducerea abilităților de comunicare.

Cauzele apariției agresivității pot avea legătură cu relațiile interpersonale ori mediul înconjurător, dar și cu influențele sociale și economice sau experiențele de viață. Acești factori au o influență directă asupra persistenței, intensității și frecvenței tendințelor agresive generate, putând duce la dificultăți de înțelegere și de percepere, modificări bruște sau ample ale dispoziției, posibilitatea de a se pune în pericol pe sine sau pe cei din jur, fiind declanșat un comportament cu tendințe amenințătoare. 

Erich From despre actualitatea psihologiei, politică și agresivitate socială

În aceeași ordine de idei, reacțiile generate pot lua forma conduitelor deviante, precum consumul de alcool sau de substanțe psihoactive, auto-vătămare, dificultăți de relaționare și de menținere a locului de muncă.

În acest sens, agresivitatea manifestată asupra oamenilor cu care intrăm în contact poate reflecta tensiunea emoțională interioară și diferitele conflicte interne pe care le avem. Altfel spus, efectuăm acțiuni și aducem în prim plan reacții aflate în consens cu sentimentul de ostilitate, de furie, față de oamenii din jurul nostru, tocmai pentru a ne descărca de propria durere resimțită, ca modalitate inadecvată de defulare. 

Emoțiile reprimate

Psihoterapia cognitiv-comportamentală poate reprezenta o soluție, prin tehnicile prezentate în privința gestionării sentimentelor apărute, prin tehnicile de relaxare, prin tehnicile de modificare a gândurilor și a comportamentelor. De asemenea, psihoterapia integrativă poate identifica cauzele specifice ale agresivității și poate descifra ceea ce se ascunde în spatele reacțiilor emoționale deținute. 

Așadar, putem spune că manifestarea agresivității poate avea la bază durerea emoțională resimțită și o serie de experiențe întâlnite pe parcursul timpului, printre multe alte cauze menționate în articolul prezent; în acest sens, psihoterapia ajută și îndrumă persoana în cauză către resursele de care dispune pentru a ameliora comportamentele problematice identificate și pentru a învăța gestionarea adecvată a acestor emoții.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *