Adolescența unei societăți

– articol dedicat Zilei internaționale a tineretului –

În Copilărie și societate, Erik Erikson descrie perioada adolescenței drept un stadiu psihologic cu rol tranzitoriu, de formare într-un mod aparte față de cel al copilăriei, dar și de cel al vârstei adulte.

Mintea adolescentului este în esență o minte «în așteptare»

afirmă autorul, iar construcția ce se realizează în acest răstimp se configurează în urma trecerii de la copilărie la vârsta adultă, când „moralitatea învățată de copil” este succedată de „etica ce urmează a fi dezvoltată de adult.”

Totodată, această minte este „o minte ideologică (…) în cel mai larg sens posibil”, căci mintea adolescentului – anume cea a viitorului adult – va conține în sine totalitatea bagajului cultural al societății în care se dezvoltă și prin care se definește, fiind deopotrivă produs și reflectare – adică proces – al fenomenologiei socio-culturale.

Cu alte cuvinte, tânărul își formează identitatea prin validări din partea celor de aceeași vârstă, prin confirmări ritualice și prin aderența la „crezuri și programe” – care sunt determinate la rândul lor de societate, dar pe care o și definesc sub noua formă.

Relația adolescent-societate este așadar mai mult decât un schimb bidirecțional – este un schimb transgresional și transcendental, în sensul în care el se constituie ca spirală a dezvoltării atât a societății date, cât și tânărului.

Se poate deduce cu ușurință astfel de ce adolescența reprezintă vârsta unui potențial total: pe de o parte este resursă a schimbării, a înnoirii și a evoluției, pe de altă parte ea poate fi mecanismul prin care se păstrează și perpetuează conținutul socio-cultural.

Forțele care conduc într-un sens sau altul acest impuls latent sunt însă complexe, iar natura lor rezidă într-un conglomerat de factori mai mici și mai mari, individuali și de ansamblu deopotrivă, ordonați pe un continuum al axei spațio-temporale specifică fiecărui context uman.

Citește și: Potențialul creierului adolescent

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *