7 beneficii psi ale scrisului de mână

Știați că scrisul de mână ne ajută să ne dezvoltăm propriul sistem neurologic de filtrare activă și creativă a informațiilor?

Pentru că astăzi este Ziua Internațională a Scriitorului, vă propunem un material despre beneficiile scrisului de mână, considerând că sunt cu atât mai importante în contextul prezent al digitalizăii intensive. 🙂

Sunt din ce în ce mai numeroase studiile care atestă efectele pozitive ale scrisului de mână în ceea ce privește procesarea emoțională și dezvoltarea capacităților cognitive – și nu doar la copii de vârstă școlară, ci și la adulți! Poate că nu degeaba atât de multe modele psihoterapeutice recomandă clienților și pacienților să țină un jurnal ori să scrie o scrisoare persoanei față de care trăiesc emoții puternice, precum furia sau doliul…

Scrisul de mână activează, la nivel cerebral, mai multe zone neuronale, ceea ce înseamnă că pune în acțiune mai multe procese mentale, necesare procesării decizionale ori atribuirii de semnificație emoțională.

Scrisul ca act de reziliență în fața traumei

Fiind o activitate ce are nevoie de concentrare și dedicare, scrisul de mână este mult mai avantajos din punct vedere intelectual! Neputând beneficia de rapiditatea scrisului la tastatură, scrisul de mână ne obligă să facem apel la resursele de gândire pentru a analiza și sintetiza ideile. În acest fel, pune în legătură procesele de gândire cu cele de limbaj astfel încât noi să putem utiliza la capacitate maximă resursele lingvistice și să ne exprimăm folosind propriile cuvinte.

Spre deosebire de scrisul la tastatură, care este o acțiune repetitivă, mecanică, scrisul de mână ne ajută să ne dezvoltăm propriul sistem neurologic de filtrare activă și creativă a informațiilor.

Mai mult decât atât, atunci când ne așternem pe hârtie gândurile și sentimentele reușim să le dăm o formă concretă pe care o putem gestiona. Acest lucru înseamnă că reușim să ne distanțăm un pic de ceea ce simțim și să punem lucrurile în perspectivă, activând resursele de gândire și de rezolvare a problemelor. Putem, în felul acesta, și să găsim soluții la provocările, nemulțumirile ori chiar suferințele pe care le traversăm într-un moment sau altul al vieții.

Știați că scrierea expresivă este folosită cu succes în terapia tulburărilor depresive ori de stres posttraumatic?

Nu în ultimul rând, scrisul de mână ne ajută să procesăm experiențele dureroase, să le dăm o nouă semnificație și să desprindem din ele un mesaj care să ne ajute în depășirea situației dificile – de aceea cercetările afirmă cu certitudine faptul că actul scrierii de mână ne menține în formă atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional, și asta pentru mult mai mult timp!

Așadar, îți lăsăm mai jos, rezumate, cele 7 beneficii ale scrisului de mână pe care ți le-am povestit mai sus 🙂 – SCRISUL DE MÂNĂ :

1. accelerează și aprofundează capacitatea mentală de alfabetizare și înțelegere;

2. promovează o învățare profundă, pe termen mai îndelungat;

3. dezvoltă și antrenează volumul memoriei;

4. stimulează și exersează capacitatea de atenție și concentrare;

5. susține activitatea cognitivă, dezvoltând gândirea prin procesele de analiză și de sinteză;

6. dezvoltă creierul, stimulând formarea de noi conexiuni și asocieri neuronale;

7. susține și stimulează resursele de creativitate, inventivitate, planificare.

P.S. Iar pentru că nouă ne plac destul de mult tehnicile de„ gimnastică” neuronală și intelectuală, îți recomandăm volumul extraordinar al lui Ryder Caroll, cel care a dat formă metodei bullet journal – o modalitate creativă și eficientă de a-ți organiza ideile și de a beneficia din plin de toate beneficiile scrisului de mână! 🙂

Poți citi recenzia noastră chiar AICI : Viața ta într-un singur caiet…

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *