Într-o lume în care este extrem de ușor să te simți lipsit de importanță, să fii ales a căpătat o semnificație mai mare decât oricând.
Că suntem ființe sociale a devenit, probabil, un clișeu, însă nu înseamnă că este mai puțin adevărat. Ne naștem dintr-o relație, ne formăm în relații și ne împlinim spiritual tot prin legăturile pe care le stabilim cu cei semnificativi din jurul nostru. Iubirea însă nu este același lucru cu atașamentul, iar o relație sănătoasă – de cuplu, de familie – se construiește în timp, prin angajament, respect, încredere și mai ales conștientizare.
În această idee, am realizat o selecție a titlurilor care nouă ne-au atras cel mai mult atenția și pe care le considerăm surse de inspirație pentru procesul de autoreflecție, presărate fiind cu numeroase idei numai bune de pus în practică și de exersare a propriei conștientizări relaționale!
• Cuplul în psihogenealogie de Mireille și Hervé Scala – o analiză concentrată a dinamicilor genealogice pe care fiecare dintre noi le moștenește și pe care le aduce în propria viață de cuplu, volumul tratează cu empatie și pertinență despre influențele transgeneraționale, proiecții și identificări, dar mai ales despre posibilitățile de eliberare de sub puterea unui destin care poate fi rescris!
• Regândirea infidelității de Esther Perel – autoarea împărtășește în acest volum revoluționar despre modurile în care cuplul modern suportă consecințele presiunilor contemporane în ceea ce privește așteptările, prescripțiile de rol și angajamentele, tratând subiectul infidelității dintr-un punct de vedere terapeutic axat pe semnificație relațională și pe repatație emoțională.
• Constelații familiale pentru cupluri de Bert Hellinger – este un volum aplicat în care problematicile relațiilor de cuplu sunt abordate prin intermediul practic al metodei constelațiilor, structurată de autorul însuși, și răspunde la numeroase întrebări referitoare la sănătatea cuplului și a relațiilor acestuia cu familiile de origine, precum și oferă exmeple prin care echilibrul și bunăstarea pot fi restabilite.
• Legături pierdute de Johann Hari – cu toate că nu abordează în mod strict relațiile de cuplu, volumul vorbește despre debusolarea și pierderea sensului pe care le trăiește lumea modernă și ale căror efecte se resimt cel mai acut în planul relațiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru. În acest sens, autorul oferă și răspunsuri care atestă în mod cert: cheia bunăstării constă în interacțiunile semnificative cu ceilalți.
• Flux: psihologia fericirii de Mihaly Csikszentmihalyi – în final, am optat pentru acest volum întrucât nu putem vorbi despre sănătate și fericire în relațiile noastre fără a vorbi mai întâi despre împlinirea personală! Oferind repere esențiale pentru sănătatea și echilibrul spiritual și existențial, cartea constituie un îndrumar obligatoriu o viață în lumina fericirii.
[…] 5 cărți de psihologia cuplului și a relațiilor pe care trebuie să le citești […]