4 mituri despre psihoterapie

De-a lungul timpului, miturile și-au făcut apariția, punându-și amprenta asupra perspectivelor și convingerilor deținute de oameni. Astfel încât explicațiile oferite să fie concrete și clare, în articolul prezent vom discuta sistematic despre acestea:

1. Suportul familiei și al prietenilor este la fel de eficient ca întregul proces psihoterapeutic. 

Psihoterapia și întregul demers este efectuat alături de o persoană specializată, ce deține studiile necesare. Chiar dacă sprijinul din partea persoanelor dragi este important și demn de apreciere, o persoană specializată va avea obiectivitatea necesară, astfel încât să ofere o perspectivă nepărtinitoare, în plan psihic și emoțional. Îndemnările unei persoane cunoscute nouă pot fi influențate de conflictele personale, de proiecții sau de alți factori interni și subiectivi, pe când în cadrul psihoterapiei suntem ajutați să luăm deciziile trecând întreaga situație printr-un filtru obiectiv si realist. 

2. Ne putem descurca și singuri, atâta timp cât gândim pozitiv. 

Chiar dacă suntem puternici și încrezători, uneori, tensiunea emoțională este mult prea intensă și copleșitoare, fapt pentru care a urma un proces psihoterapeutic ar fi benefic pentru noi. Acest lucru nu contestă capacitățile noastre de reziliență, ci doar subliniază că a lua această decizie este un semn al curajului nostru, nu al eșecului. 

Psihoterapia nu este pentru oricine

3. Procesul psihoterapeutic va avea loc pe toată durata vieții. 

Durata unui proces de psihoterapie nu poate fi știută niciodată. Chiar dacă unele forme de terapie aproximează și se axează pe un anumit număr de ședințe, lucrurile depind de modul în care evoluează fiecare persoană în parte. Este important să ne respectăm propriul ritm de înțelegere, procesare și integrare a informațiilor aduse în evidență, astfel că a avea parte de timp suficient nu este un lucru rău, ci doar ne oferă ocazia de a ne concentra asupra noastră și de a primi ajutorul necesar. 

4. Persoanele „nebune” se duc la psihoterapie sau la psihiatru. 

Nevoia de a primi acest ajutor și de a urma un tratament medicamentos este normală și demnă de înțeles atunci când ne confruntăm cu o dificultate, însă asta nu ne face să fim „nebuni”. Orice persoană are dreptul la aceste servicii, indiferent de dificultățile în jurul cărora se centrează întregul demers și indiferent dacă urmează sau nu un tratament. A parcurge aceste etape arată tăria de caracter – fiindcă nu este adevărat că cei „slabi” apelează la serviciile unui psihoterapeut, ci cei pregătiți să își îmbunătățească viața și să se cunoască mai bine, să învețe să își gestioneze emoțiile și să afle ce se ascunde în spatele unui anumit comportament sau a unor obiceiuri. 

Curajul de a merge la psiholog

Așadar, putem spune că asupra opiniilor ce ne sunt aduse la lumină putem aborda și o altă perspectivă, atâta timp cât suntem deschiși acestui fapt. Deși unele dintre convingerile eronate de mai sus pot fi susținute cu tărie de persoanele din jurul nostru, asta nu înseamnă că ne sunt potrivite nouă sau că asta le face să fie adevărate. Este relevant să cunoaștem și alte perspective, având în vedere că fiecare individ are propriul său adevăr pe care se concentrează și în baza căruia acționează. Acestea fiind spuse, adevărul nostru care este?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *