3 beneficii ale artei asupra psihicului

Terapia realizată cu ajutorul artei  reprezintă prin excelență un mijloc de exprimare a trăirilor noastre, îmbunătățind astfel starea de bine.

1. Arta stimulează emoțiile și abilitățile motorii

A practica orice formă de artă înseamnă a lucra cu emoțiile noastre. Arta e în sine o transpunere în plan concret a sentimentelor, dat fiind faptul că îmbunătățirea stării de spirit e rezultatul acestei nevoi de transpunere, de unde și efectul „eliberator” al acesteia.

De asemenea, arta contribuie la stimularea abilităților motorii, dezvoltând astfel coordonarea. Muzica, pictura, terapia prin dans, arta dramatică contribuie la dezvoltarea capacităților motorii.

În plus, terapia prin artă răspunde nevoilor emoționale specifice diverselor dezechilibre precum: tulburarea de spectru autist, anxietatea, depresia, stresul.

2. Arta redă încrederea în sine

Prin deschiderea către lume pe care o oferă arta restabilește încrederea în sine. Dar deschiderea nu se realizează doar către lumea din afara noastră, ci și către resorturile noastre interioare, prin felul în care își lasă amprenta asupra puterii noastre de a ne reinventa, de a ne descoperi și, altfel, de a ne conștientiza potențialul extraordinar.

3. Arta pune în valoare creativitatea și antrenează empatia

Vremurile pe care le trăim ne împing oarecum spre rigiditate, vremuri care par să valorifice tot mai puțin creativitatea. Arta ne pune în mișcare capacitățile creatoare, ajutându-ne însă în tot acest proces complex, alături de celelalte procese cognitive superioare.

Meloterapia – terapia realității imediate

Nu în ultimul rând, arta valorifică empatia întrucât, coborând în noi înșine prin intermediul a tot ceea ce ne pune la dispoziție, „exersăm” în fapt cu pași mici dar siguri, acceptarea.

Așadar, fără îndoială că arta (ne) face bine.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *